Gedekte tafel

Menu:

Wedgwood Wedgwood porselein servies

Wedgwood maakt tijd- loos serviesgoed in allerlei ontwerpen.

Royal Boch Royal Boch aardewerk servies

Royal Boch is bekend van het boerenbont aardewerken servies

Fürstenberg Servies van furstenberg

Fürstenberg is één oude producent van porselein.

GreenGate GreenGate aardewerk servies

GreenGate is het grote Deense Lifestyle merk.

Villeroy & Boch Villeroy & Boch porselein servies

Van klassiek wit tot design; Villeroy & Boch biedt het.

Iitala Iittala aardewerk servies

Iittala is voornamelijk bekend vanwege het servies Teema.

Arabia Arabia aardewerk servies

Arabia servies is al 130 jaar de voorloper in Fins design.

Arzberg Servies van arzberg

Arzberg maakt porselein servies voor dagelijks gebruik.

> >

Tafel dekken

Wanneer u zelf een etentje organiseert, is het belangrijk om zorg aan het tafel dekken te besteden. Voor een feestelijke tafel is het niet perse noodzakelijk om duur tafellinnen te gebruiken of kostbaar tafelservies. Het is wel belangrijk om alles wat kleur en stijl betreft op elkaar af te stemmen. Zo kunnen rood of groen tinten geschikt zijn voor de Kerst, geel en groen voor Pasen. Wit kan echter altijd en bij iedere gelegenheid. Belangrijk is om het in basis rustig te houden, niet te veel elementen op tafel en geen bonte kleuren door elkaar. En het belangrijkste om te onthouden de etiquette zijn niet moeilijk.

Bestek

Gedekte tafel met bestekHet bestek dat voor de verschillende gerechten nodig is, ligt boven en naast het bord. Voor de eerste gang gebruikt u dus het buitenste bestek en zo verder. Vorken liggen links naast het bord, messen rechts en hiernaast de soeplepel. Bestek voor het nagerecht ligt boven het bord. Leg messen altijd met de snijkant naar het bord. Leg vorken en lepels open. Indien uzelf bij een chic diner bent en, twijfelt bijvoorbeeld over het gebruik van een slakkentang of iets dergelijks, wacht dan even en kijk hoe andere mensen het doen.

Servies

Gedekte tafel bordenZet de borden iets, één vingerbreedte, binnen de tafelrand, met een onderlinge afstand van 50 – 60 cm. Wanneer u het stijlvol wilt doen, gebruik dan onderborden. U kunt hier gewoon grote platte borden voor gebruiken. Leg op de onderzetborden een netjes gevouwen servet tegen het schuiven. Kleine borden voor een salade of broodje komen linksboven het onderzetbord te staan. Is er een voorgerecht als bijvoorbeeld een krabcocktail, zet dan het glas op een schoteltje op het onderbord met een lepeltje en vorkje aan weerszijden van het glas op het schoteltje. Zorg er bij warme gerechten voor dat de borden zijn voorverwarmd.

Drinkglazen

DrinkglazenDe benodigde glazen staan rechts boven de borden. Het aantal moet gelijk zijn aan de verschillende te serveren dranken. De volgorde is: het eerst te gebruiken glas staat het meest rechts, het laatst te gebruiken glas meest links. Weer links van dit rijtje staat een eventueel waterglas. Als u het helemaal correct wilt doen, haal dan bij het serveren van de tweede wijn, de glazen van de eerste wijn weg.

Tafellaken

Gebruik bij een formeel diner geen placemats, maar een schoon en gestreken stoffen tafellaken. Het tafellaken moet rondom de tafel ongeveer 30 cm afhangen van de rand.

Servetten

TafellinnenLeg servetten, al dan niet op een speciale manier gevouwen, op of naast de borden. Het staat heel stijlvolcen feestelijk als u een servet in een fraai wijnglas drapeert. Of kies voor een meer klassieke afwerkingen door zilveren servet ringen te gebruiken om de servetten te presenteren. In ieder geval geld ook hier wat voor het tafellaken geld gebruik servetten van katoen en zorg dat ze gestreken zijn.

Afwerking

Een goed gekozen tafelversiering legt belangrijke en onmisbare accenten. Maar zorg ervoor dat een tafeldecoratie niet hinderlijk is voor de gasten, dus geen grote, hoge boeketten of bloemstukjes, maar lage en kleinere arrangementen. Kaarslicht is een belangrijke sfeergever, maar zorg er wel voor dat er genoeg kandelaars staan, zodat iedereen kan zien wat men eet, maar ook deze mogen niet hinderlijk in de weg staan.